Contoh ayat close sale (Siri 1)

by Tiada Rahsia Di Antara Kita
0 comment
contoh ayat close sale

Asas utama bagaimana mahu reply ayat close sale

Bagaimana mahu respon kepada pelanggan yang dah pm anda. Kami kongikan beberapa contoh ayat close sale disini. Elakkan prospek bagi blue tick, ada tertibnya.

 

 

Step  pertama

Dengar (wajib menjadi pendengar yang baik)

Ramai penjual (peniaga) ingat dan berfikir bahawa pelanggan akan membeli jika kita bercakap/tunjuk lebih daripada mereka.

 

Sebenarnya kenyataan ini tidak betul dan tidak tepat.

 

Kami berkongsi cerita tentang ini, bagaimana sebuah syarikat mempunyai tenaga team jualan. Anda boleh meningkatkan jualan dengan hanya mendengar je.

 

Begini ceritanya…

 

Owner sebuah syarikat dikatakan telah meminta pasukan jualan mereka jangan membuat sebarang jualan pada bulan tersebut.

 

Mereka perlu menghubungi semua pelanggan yang telah membuat pembelian sebelumnya. Samada pelanggan yang sangat berpuas hati. Malahan yang tidak puas hati pun.

 

Mereka WAJIB mendengar apakah penambahbaikan (cadangan) yang perlu mereka lakukan terhadap produk dan perkhidmatan yang mereka jual.

 

Mereka juga mesti memberi perhatian/ buat catatan berkenaan mengapa pelanggan mereka membeli daripada mereka dan bukannya daripada syarikat lain atau pesaing lain.

 

Selama sebulan, mereka hanya fokus pada tugasan ini. Semua maklumat penting ini direkodkan dan di compile satu satu mengikut kategori.

 

 

Baca ini juga : 4 Flow asas cara close sale

Adakah anda ingin tahu apa yang berlaku?

 

Pelik betul, saya terkejut, tidak sangka jumlah jualan produk mereka paling tinggi pada bulan tersebut berbanding bulan-bulan sebelumnya.

 

Ramai orang tidak percaya bagaimana ini boleh berlaku.

 

Sebenarnya, cerita ini ingin menunjukkan bagaimana anda boleh mengubah minda (mindset) anda daripada suka bercakap dan mendekati (menyampaikan) kepada hanya mendengar masalah dan kemahuan klien anda.

 

Ia boleh mengubah prestasi perniagaan dan jualan anda daripada biasa kepada yang paling awesome!

 

Sekiranya anda tertanya-tanya, pelanggan kami sangat suka bahawa kami bersedia membantu dan mendengar, kami bersedia untuk mendengar soalan dan kehendak mereka.

 

Ya, hidup ini. Tidak semua orang mahu menjadi “pendengar yang baik” dan mendengar apa yang kita katakan dan lakukan. Jika kita boleh menjadi pendengar yang baik, bukankah kita lebih baik daripada orang lain?

 

Dengan ini, kami akan memahami apa yang kami tawarkan dan membantu pelanggan menangani luahan dan keinginan mereka melalui produk/perkhidmatan yang kami jual.

 

 

contoh ayat close sale

Source : Lacare.org

 

Jadi mulai hari ini, bagaimana pula menjadi pendengar yang baik dan setia?

 

pelan tindakan: Apa yang perlu anda lakukan sekarang untuk mengarang ayat close sale?

 

1. Beri salam kepada pelanggan dan terima kasih kerana menghubungi anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

Contoh ayat close sale : “Assalamualaikum Cik, besar rasa hati ni bila cik whatsap saya”

 

 

2. Minta klien menerangkan apakah sebenarnya masalah yang ingin diselesaikannya. Atau apa yang dia mahukan sebenarnya. Minta dia bercerita sedetail mungkin.

 

Contoh ayat close sale : “Boleh saya bantu cik, sudilah kiranya cik berkongsi cerita, mungkin pengalaman cik ni tidak memerlukan cik mengeluarkan sebarang kos, mungkin hanya tip-tips simple dapat membantu sebenarnya (boleh je saya kongsikan berdasarkan pengalaman client-client kami yang lain)”

 

Pelanggan yang benar-benar ingin mendapatkan bantuan dan jujur ​​mesti memberitahu keadaan sebenar mereka.

 

(bahagian ini unit marketing WAJIB ambil port, kerana inilah akan dijadikan dalam sebahagian copywriting anda untuk memudahkan tugas closer)

 

 

3. Dengan maklumat pelanggan ini, anda akan tahu apa yang perlu dilakukan dan membantu mereka.

 

Contoh ayat close sale : “Oohh begitu..barulah saya faham situasi cik, secara mudahnya cik tidak perlu cuba pun produk kami, sekiranya cik amalkan petua begini..begini dan begini mengikut perkongsian pengalaman pelangan kami sebelum ini.. selepas minggu kedua amalkan, situasi cik tu dah surut dah, atau cik nak cuba produk ini mungkin dapat jimatkan masa proses penyembuhan.. Cik nak cuba?”

 

Contoh ayat untuk seller menolak prospek yang tidak sesuai : “Saya minta maaf cik, produk ini tak dapat memenuhi keperluan cik yang drastik sebegitu, Jika cik mahu mencuba juga. Insyallah tiada masalah, kerana ramuan dia selamat jika di gunakan oleh orang yang sihat tiada masalah sedemikian..dia akan jadi seperti booster kesihatan. Cik nak cuba?”

 

 

 

4. Jika anda boleh membantu, sila teruskan ke langkah seterusnya. Jika anda tidak dapat membantu, jujur ​​saja, maaf, kami tidak dapat membantu. Pergi ke pelanggan seterusnya.

 

Ayat untuk total reject prospek :

(anda wajib dengar luahan mereka dahulu sebelum guna skrip ini)

Respon seller untuk total reject prospek : “Terima kasih cik, sudi pm/inbox saya, jikalau ada sahabat-sahabat atau saudara mara yang cik rasakan saya boleh membantu mereka, boleh la pass nombor telefon saya ni kepada mereka ya. Terima kasih sekali lagi :)”

 

 

Daripada cuba menjual, anda boleh membuat susulan kemudian dengan maklumat dan pengetahuan tentang produk yang anda jual.

 

Dalam situasi ini, anda boleh sahaja asingkan database prospek yang telah anda reject tadi dan buat follow up susulan supaya mereka rekemen kepada pelanggan baru.

 

Lagi pun anda telah berjaya mengekalkan reputasi baik yang telah dipersembahkan. Serba salah juga mereka tidak bantu anda salurkan maklumat kepada golongan sasaran.

 

 

Contoh ayat followup prospek yang telah anda reject) : “Assalamualaikum cik, kenal saya lagi ke? Minggu lepas cik ada whatsap saya berkenaan masalah sekian sekian, Saya doakan cik berada dalam keadaaan sihat sejahtera selalu. Sekiranya ada rakan sabahat yang cik rasa perlukan bantuan, jangan lupa rekemen kat saya yer :)”

 

Tekan button send dan lupakan terus 🙂

 

Sekarang ialah zaman persaingan, sekiranya anda tidak betul-betul guna nombor telefon yang anda terima. RUGI itu sudah PASTI, tetapi anda telah mewujudkan KEBARANGKALIAN UNTUNG itu tetap ADA. Kerana anda telah melakukan yang terbaik, maka anda layak berserah selebihnya kepada takdir rezeki 🙂

 

Lagipun anda telah mengekalkan reputasi baik di hati propek..why not?

 

 

 

5. Ada produk/servis langsung boleh close jualan dengan cepat, tanpa perlu cerita panjang.

 

Kebanyakan produk yang perlu didengari untuk jangka masa yang lama biasanya adalah produk khusus seperti kesihatan dan kecantikan. Anda lebih tahu produk anda, bukan?

 

Ini ialah proses normal yang wajib semua whatsapp closer hadapi

 

 

6. Peringatan penting untuk closing pantas Step 5.

 

Ayat close sale versi reminder : “Adakah cik dah tahu maklumat tentang produk/perkhidmatan kami? Jika anda tidak tahu, kami akan memberitahu anda butirannya. Kemudian teruskan dengan langkah 1 (dengar).”

 

 

So, anda sudah jelas dengan Siri 1  langkah pertama adalah untuk menutup jualan?

 

 

Jika ada persoalan sila komen dibawah, saya akn respon sebaik mungkin 🙂

You may also like

Leave a Comment